08年高考英语阅读理解预测题(一)
A
Everyone becomes a little more forgetful as they get older, but men's minds decline more than women's, according to the results of a worldwide survey.
Certain differences seem to be inherent in male and female brains: Men are better at maintaining and dealing with mental images (useful in mathematical reasoning and spatial skills), while women tend to excel (擅长) at recalling information from their brain's files (helpful with language skills and remembering the locations of objects).
Many studies have looked for a connection between sex and the amount of mental decline (衰退) people experience as they age, but the results have been mixed.
Some studies found more age-related decline in men than in women, while others saw the opposite or even no relationship at all between sex and mental decline. Those results could be improper because the studies involved older people, and women live longer than men: The men tested are the survivors, \"so they're the ones that may not have shown such cognitive decline,\" said study team leader Elizabeth of the University of Warwick in England.
People surveyed completed four tasks that tested sex-related cognitive skills: matching an object to its rotated form, matching lines shown from the same angle, typing as many words in a particular category (范畴) as possible in the given time, e.g. \"object usually colored gray\and recalling the location of objects in a line drawing. The first two were tasks at which men usually excel; the latter are typically dominated by women.
Within each age group studied, men and women performed better in their separate categories on average. And though performance declined with age for both genders, women showed obviously less decline than men overall.
(290 words)
1. The underlined word in the second paragraph means_________.
A. natural B. great C. obvious D. absolute
2. According to the passage, which of the following can Not be typed into the same category?
A. cloud B. sheep C. trees D. goose
3. Which of the following statements is true according the article?
A. Men do better than women when it comes to learning English.
B. Women stand out at remembering people’s names.
C. Men excel at typing as many words in a particular category as possible in the given time.
D. Women excel at dealing mathematic problems.
4. One important factor that affects the correctness of the results is that _________.
A. the old men tested may not have shown such cognitive decline
B. people surveyed are all old
C. people taking part in this test came from all over the world
D. women live longer than men
5. The author aims to tell us that __________.
A. women’s minds perform better than men’s
B. men’s minds decline more with age
C. everyone becomes a little more forgetful as they get older
D. a survey on human’s mind decline was done recently
参与解析:
1、答案为A。词意猜测题。男女大脑的思维在某些方面的差异是天生固有的。
2、答案为C。推理判断题。根据文章第五段可推断出选项中这类物体是以白色为限定范畴的,故选项C为答案。
3、答案为B。推理判断题。男性在推理和空间思维方面占优势,女性在提取大脑中储存的记忆信息方面占优势。故答案为B。
4、答案为A。细节理解题。根据文章第四段可知。文章只是说调查涉及到老年人,但并不都是老年人,故排除B。选项D不是造成调查结果不准确的原因。
5、答案为B。主旨理解题。根据文章第一段可知。
B
It seems that politicians around the world are thinking about the health of their countries. While in China, Chen Zhu has announced his plans for a universal health service and reform across health services. Gordon Brown, the UK Prime Minister, has also announced he is planning to make some changes in our health service.
The crux of Mr. Brown's proposals are related to giving the NHS (Nation
al Health Service) a greater focus on prevention, rather than just curing patients.
He is planning to introduce increased screening for common diseases such as heart disease, strokes, and cancer, for example, breast cancer. In Britain there are 200,000 deaths a year from heart attacks and strokes, many of which might have been avoided if the condition had been known about.
Initially, the diagnostic (诊断的) tests will be available for those who are vulnerable, or most likely to have the disease. One example is a plan to offer all men over 65 an ultrasound test to check for problems with the main artery (动脉), a condition which kills 3,000 men a year.
The opposition have criticized Mr. Brown's proposals, saying that they are just a trick, and claiming that there is no proper timetable for the changes. They also say that Mr. Brown is reducing the money available for the treatment of certain conditions while putting more money towards testing for them.
The NHS was founded in 1948, and is paid for by taxation. The idea is that the rich pay more towards the health service than the poor. However in recent years there has been a great increase in the use of private healthcare, because it’s much quicker. NHS waiting lists for operations can be very long, so many people who can afford it choose to pay for medical care themselves.
(297 words)
1. The underlined word vulnerable in the fourth paragraph probably means ________.
A. sick B. weak C. wounded D. old
2. All the following statements are true except that _________.
A. all people should pay for their healthcare at the NHS.
B. some people are against the reform of the healthcare.
C. the writer is likely to come from Britain.
D. more money will be spent on testing people than before.
3. Which of the following is the reason for the increasing private healthcare?
A. People are paying more attention to their own health.
B. People are well off enough to pay their healthcare.
C. The NHS was not available for most of the people.
D. It’s not so convenient for people to go to the NHS for their healthcare.
4. According to the passage, the purpose of the health reform plan in the UK is to _______
A. encourage more private healthcare.
B. focus on the prevention rather than on curing the patient.
C. deal with the main artery problems.
D. fight against the opposition in the UK.
5. The author of this passage intends to tell us _________.
A. the NHS should be reformed right away.
B. more and more people are dying from diseases.
C. the plan to reform the NHS in the UK.
D. the criticism of Mr. Brown's proposals.
参与解析:
1、答案为B.词意猜测题。根据其后一句“or most likely to have the disease”可知为“体弱者”。
2、答案为A.细节理解题。根据文章最后一段可知,能够自己负担地起费用的人们常常自己花钱去看病,这也就是说人们本来可以不用花钱的。故选项A不正确,为答案。选项B根据文章倒数第二段可知,反对党对这个建议进行了批判;选项C根据文章第一段最后一句可知;选项D根据文章倒数第二段最后一句可反推出来。
3、答案为D.细节理解题。根据文章最后一段可知,人们自己掏钱看病的原因是因为在NHS的等待时间太长,所以对人们来说不方便,故答案为D。
4、答案为B.细节理解题。根据文章第二可知。
5、答案为C.主旨大意题。根据文章第一段最后一句可知。事实上,本文作者重点介绍了英国的医疗改革计划,文章大量篇幅都在说明英国的医疗状况。
C
YANGON -- Myanmar has officially accepted an offer of the United States to send humanitarian aid(人道主义援助) to the country's cyclone(飓风;暴风)victims, state radio reported Friday in a night broadcast.
Myanmar Deputy Foreign Minister U Kyaw Thu gave the assurance Friday, saying that the country is receiving such relief aid from any country without limit at this time according to its policy() of dealing with the disaster, t
he report said.
Kyaw Thu denied rumors about Myanmar's turning down of such relief materials from Western countries but accept those from nations in good relations with Myanmar, saying that the country has never done so in this case.
Kyaw Thu said that well wishers abroad may make cash donation through Myanmar embassies(使馆)stationed there, while those who like to donate relief goods may present at the Yangon International Airport and seaports.
According to the report, the US relief aid would arrive in Yangon in days.
A foreign ministry's statement said earlier on Friday that at this moment, the international community can best help the victims by donating emergency provisions such as medical supplies, food, cloth, electricity generator, and materials for emergency shelter or with financial assistance,\" adding that \"Myanmar will wholeheartedly welcome such course of action\".
The government and the people of Myanmar are grateful to the friendly nations, the United Nations, international organizations, non-governmental organizations, private individuals and others for their sympathy and generosity.\" it said.
(237words)
1. Which of the following is true?
A. The US relief aid was turned down at first and then accepted.
B. The US relief aid has been sent to the capital city of Myanmar.
C. There are rumors(谣言)that Myanmar has turned down the US relief aid.
D. Myanmar will wholeheartedly welcome such course of action but the US relief aid.
2. We Chinese may denote money to help the country's cyclone victims through_____.
A. Myanmar embassies in Beijing.
B. the Yangon International Airport
C. the United Nations
D. the Yangon International seaports.
3. What can the international community(组织)best help the victims in Myanmar?
A. medical supplies B. financial assistance
C. electricity generator D. all of the above.
4. What is Myanmar’s policy toward the aids from abroad?
A. Myanmar prefers cash donation to relief goods.
B. Myanmar only receives emergency provisions such as medical supplies, food, cloth, electricity generator, etc.
C. Myanmar receives donation relief aid from any country without any limit.
D. Myanmar prefers relief goods to cash donation.
5. The title that best expresses the idea of the passage is _______.
A. How to help Myanmar.
B. Myanmar accepts US humanitarian aid officially.
C. Myanmar is receiving relief aid from any country without limit.
D. The government and the people of Myanmar are grateful.
参与解析:
1. 答案为C.细节理解题。本文第三段首句Kyaw Thu denied(否认) rumors(谣言) about Myanmar's turning down of such relief materials from Western countries可知。选项B根据文章According to the report, the US relief aid would arrive in Yangon in days.一句可以排除。
2. 答案为A。细节理解题。本题可以从第四段首句“Kyaw Thu said that well wishers abroad may make cash donation(现金捐助)through Myanmar embassies(使馆) stationed there”确定本答案。
3. 答案为D.细节理解题。可以从倒数第二段找出答案。
4. 答案为C细节理解题。答案可以从第二段和倒数第二段找出正确答案。
5. 答案B.主旨概括题。从新闻的首段可以本题答案。其他选项均未新闻的细节。
D
The largest earthquake ( magnitude里氏 9.5) of the 20th century haooened on May 22, 1960 off the coast of South Central Chile.
It generated(生成) one of the most destructive Pacific-wide tsunamis(海啸). Near the generating area, both the earthquake and the tsunami were very much destructive, particularly in the coastal area from Concepcion to the south end of Isla Chiloe. The largest tsunami damage occurred at Isla Chiloe---t
he coastal area closest to the epicenter(震中). Huge tsunami waves measuring as high as 25 meters arrived within 10 to 15 minutes after the earthquake, killing at least two hundred people, sinking all the boats, and flooding half a kilometer inland.
There was large damage and loss of life at Concepcion, Chile's top industrial city. Near the city of Valdivia, the earthquake and following aftershocks generated landslides which killed 18 people. At the port city of Valparaiso, a city of 200,000, many buildings collapsed. A total of 130,000 houses were destroyed --- one in every three in the earthquake zone and nearly 2,000,000 people were left homeless.
Total damage losses, including to agriculture and to industry, were estimated(估计) to be over a half billion dollars . The total number of death related with both the tsunami and the earthquake was never found accurately for the region. Estimates of deaths reached between 490 to 5,7002 with no distinction(差别) as to how many deaths were caused by the earthquake and how many were caused by the tsunami. However, it is believed that most of the deaths in Chile were caused by the tsunami.
(263words)
1. Where did the largest tsunami damage occurred?
A. Concepcion B. Isla Chiloe C. Valdivia D. Valparaiso
2. What can we learn about the tsunami waves generated by the earthquake?
A. The tsunami waves as high as 25 meters arrived immediately after the earthquake.
B. The tsunami waves killed 200 people and sank all boats.
C. The tsunami waves were very destructive.
D. The tsunami waves flooded half of the inland.
3. What is generally thought the main cause of deaths in Chile?
A. landslides B. the tsunami C. aftershocks D. the magnitude 9.5 earthquake
4. What is the total number of deaths in the earthquake?
A. 2,000,000 B. between 490 to 5,7002
C. 200,000 D. it was hard to know.
5. What does the underlined word “collapsed” probably mean ?
A. was destroyed B.. caught fire
C. was flooded D. sank
参与解析:
1.答案为B.细节题。从文章第二段第三行“the largest tsunami damage occurred at Isla Chiloe---the coastal area closest to the epicenter(震中).”可以得到答案。
2.答案为C。本题为细节题,考察文章第二段的最后几句。A选项不是arrived immediately而是10-15分钟以后到来。B选项为至少200人,D选项不是half of the inland而是half a kilometer,故以上3个选项均有误。
3.答案为B。最后一段的最后一句“However, it is believed that most of the deaths in Chile were caused by the tsunami.”说明本题答案。
4.答案为D.细节题。, 2,000,000为无家可归人的数目;200,000为the city of Valparaiso的人口数。490 to 5,7002为地震和海啸共同导致的死亡数。
5.答案为A.由本段的下一句A total of 130,000 houses were destroyed可以推测出答案。
08年高考英语阅读理解预测题(二)
A
The history of the Games
Olympia
Olympia, the site of the ancient Olympic Games, is in the western part of the Peloponnese which, according to Greek mythology, is the island of \"Pelopshe founder of the Olympic Games. Imposing temples, votive buildings, elaborate shrines and ancient sporting facilities(设备) were combined in a site of unique natural and mystical beauty.
Olympia functioned as a meeting place for worship and other religious and political practices as early as the 10th century B.C. The central part of Olympia was dominated by the majestic temple of Zeus, with the temple of Hera parallel to it. The ancient stadium in Olympia could hold more than 40,000 audience, while in the surrounding area there were auxiliary(辅助的) buildings which developed gradually up until the 4th century B.C. and were used as training sites for the athletes or to house the judges of the Games.
The Games and religion
The Olympic Games were closely linked to the religious festivals of the cult of Zeus, but were not a total part of a rite. Indeed, they had a secular character and aimed to show the physical qualities and development of the performances accomplished by young people, as well as encouraging good relations between the cities of Greece. According to specialists, the Olympic Games owed their purity and importance to religion.
Victory ceremonies
The Olympic victor received his first awards immediately after the competition. Following the announcement of the winner's name by the herald, a Hellanodikis (Greek judge) would place a palm branch in his hands, while the audience cheered and threw flowers to him. Red ribbons were tied on his head and hands as a mark of victory.
The official award ceremony would take place on the last day of the Games, at the elevated vestibule of the temple of Zeus. In a loud voice, the herald would announce the name of the Olympic winner, his father's name, and his homeland. Then, the Hellanodikis placed the sacred olive tree wreath, or kotinos, on the winner's head.
1. When did Olympia become the site of the Olympic Games?
A. In the 10th century B.C.
B. Before the 4th century B.C.
C. After the 4th century B.C.
D. It was not mentioned here.
2. Which one is TRUE according to the passage?
A. Zeus is the founder of the Olympic Games.
B. The ancient stadium in Olympic were used as training sites for the athletes in the 10th century.
C. The Olympic Games have much to do with the religion.
D. The Olympic victor would receive a golden medal.
3. Can you guess the meaning of this word “herald” in the passage?
A. the author B. the headmaster C. the announcer D. the manager
4. When the athletes won the game, ______.
A. They were awarded immediately after the competition.
B. They were awarded twice. The first, immediately after the competition; the second, on the last day of the game.
C. They were awarded on the last day of the game.
D. They were awarded on the last day of the game or immediately after the competition.
答案与解析:
1. B. 文章第二段提到公元前4世纪的时候奥林匹亚运动场建造的辅助设施用来训练运动员或裁判员休息,可见那时已经开始举行奥运会了。
2. C. 文章第三段说到奥运会与宗教有很大的关系。
3. C. 从文章后两段可以看出, “herald” 是宣布获奖结果的,所以可以推测出应当是宣告员。
4. B. 文章后数第二段提到第一次颁奖是在比赛结束时立即,最后一段又提到了官方的奖励,可见是有两次颁奖。
B
The income gap between China's rural and urban residents(居民) has continued to widen during the past few years in spite of rapidly rising rural incomes, Agricultural Minister Sun Zhengcai said here on Wednesday.
The income ratio(比率) between urban and rural residents was 3.28:1 in 2006, against 3.23:1 in 2003, said Sun in his report on the promotion of building a new countryside in 2007. Sun also said the net income of rural residents in different regions also varied widely.
The income gap is only one of several problems in rural areas, according to Sun's report. While listing the achievements in rural areas in recent years, Sun believed that rural development still followed behind urban developmen
t.
\"We have bigger pressure to ensure the supply of major agricultural products such as grain,\" he said. \"China's urbanization(都市化) has been speeded up and more rural residents have gone to urban areas,\" he said.
\"In this case, more agricultural producers become farm produce consumers, which created more pressure for supply,\" he said.
Another problem facing China's agricultural development is inadequate application of science and technology.
\"Only 30 percent of scientific and technological achievements have been applied to agricultural production, which is 40 percentage points lower than developed countries,\" he said.
Despite increased government spending in rural areas, the infrastructure(基础下部组织) is still poor and easily hit by disasters.
According to Sun, the government spent 431.8 billion yuan ($59.15 billion) on agriculture, rural areas and farmers this year, an increase of 80.1 billion yuan over the previous year.
China set aside 11.38 billion yuan to promote a new rural cooperative medical care system and 27.98 billion yuan to support the new compulsory ed
ucation mechanism in rural area to ensure that all citizens shared the fruits of China's reform and opening-up, Sun said.
5. Which of the following is TRUE according to the text?
A. Because of the rapidly rising rural incomes, the income gap between China's rural and urban residents will disappear this year.
B. The net income of rural residents in different regions is the same.
C. The government has taken measures to develop the economy in the rural areas.
D. Because of the rapidly rising rural incomes, the supply of major agricultural products is enough.
6. Can you infer the meaning of the underlined words in paragraph 5?
A. be made full use of
B. be made little use of
C. be not made full use of
D. be made good use of
7. How much is spent on agriculture, rural areas and farmers the previous year?
A. 431.8 billion yuan B. 511.9 billion yuan
C. 351.7 billion yuan D. 80.1 billion yuan
8. Which is NOT the problem in rural areas?
A. The income gap
B. The inadequate application of science and technology
C. The supply of major agricultural products
D. China's urbanization
答案与解析:
5. C. 文章最后一段提到了对农村的投入,可知采取了措施来发展乡村经济。
6. C. 由接下来提到应用的比率及这个比率与发达国家的比较,可知应用得并不充分,但也不是只有一点儿。
7. C. 今年是431.8,比去年增长了80.1,那么去年应当是这两个数的差,即351.7。
8. D. D当中提到的中国的城市化引起了农村人口的流动,这是引起农村问题的原因,不是问题本身。
C
Some futurologists have assumed that the vast upsurge(剧增)of women in the workforce may portend a rejection of marriage. Many women, according to this hypothesis, would rather work than marry. The converse(反面)of this concern is that the prospects of becoming a multi-paycheck household could encourage marriage. In the past, only the earnings and financial prospects of the man counted in the marriage decision. Now, however, the earning ability of a woman can make her more attractive as a marriage partner. Data show that economic downturns tend to putting off marriage because the parties cannot afford to establish a family or are concerned about rainy days ahead. As the economy comes to life, the number of marriages also rises.
The increase in divorce rates follows to the increase in women working outside the home. Yet, it may be wrong to jump to any simple cause-and-effect conclusions. The impact of a wife’s work on divorce is no less cloudy than its impact on marriage decisions. The realization that she can be a good provider may increase the chances that a working wife will choose divorce over an unsatisfactory marriage. But the reverse is equally plausible(似是而非的). Tensions grounded in financial problems often play a key role in ending a
marriage. By raising a family’s standard of living, a working wife may strengthen her family’s financial and emotional stability.
Psychological factors also should be considered. For example, a wife blocked from a career outside the home may feel caged in the house. She may view her only choice as seeking a divorce. On the other hand, if she can find fulfillment through work outside the home, work and marriage can go together to create a stronger and more stable union.
Also, a major part of women’s inequality in marriage has been due to the fact that, in most cases, men have remained the main breadwinners. A working wife may rob a husband of being the master of the house. Depending upon how the couple reacts to these new conditions, it could create a stronger equal partnership or it could create new insecurities.
9. The word “portend” (Line 2, Para.1) is closest in meaning to“_____”.
A. defy B. signal C. suffer from D. result from
10. It is said in the passage that when the economy slides_____.
A. men would choose working women as their marriage partners
B. more women would get married to seek financial security
C. even working women would worry about their marriages
D. more people would prefer to remain single for the time being
11. If women find fulfillment through work outside the home,_____.
A. they are more likely to dominate their marriage partners
B. their husbands are expected to do more housework
C. their marriage ties can be strengthened
D. they tend to put their career before marriage
12. One reason why women with no career may seek a divorce is that_____.
A. they feel that they have been robbed of their freedom
B. they are afraid of being bossed around by their husbands
C. they feel that their partners fail to live up to their expectations
D. they tend to suspect their husbands? loyalty to their marriage
13. Which of the following statements can best summarize the authors vi
ew in the passage?
A. The stability of marriage and the divorce rate may reflect the economic situation of the country.
B. Even when economically independent, most women have to struggle for real equality in marriage.
C. In order to secure their marriage women should work outside the home and remain independent
D. The impact of the growing female workforce on marriage varies from case to case.
答案与解析:
本文是一篇对比文,特点是平行论述,没有主次之分,作者不发表态度和结论,一般两种观点的开头可当做文章主旨。
9. B. 词义题。根据句意不难理解portend是预示的意思。signal也有显示的意思;defy不服从,反抗;suffer from忍受,遭受;result from由……产生。
10. D. 细节题。题干的the economy slides等于原文的economic downturns。文中提到经济低迷时期人们倾向推迟婚姻,因为双方不能承担一个家庭或者担心更窘迫的日子。D符合原文意思。
11. C. 细节题。第三段最后一句可知答案C正确。
12. A. 细节题。第三段第二句提到不能外出工作的妇女会感到被关在笼子里,相当于A. they feel that they have been robbed of their freedom.她们感到被剥夺了自由。
13. D. 主旨题。用排除法解题。A因果颠倒,排除;B文章从未提及;C以偏盖全;只有D,女性的外出工作对婚姻的影响是一例与一例不一样的,才准确表达出文章的两种平行的相反观点。
D
It's killed at least two dozen people, damaged hundreds of homes, cost some 22 billion Yuan in direct economic losses so far and has left thousands of family-bound travelers stranded. The massive snow and ice storm that has swept through the southern part of China has put this country into full disaster management mode. Tens of thousands of soldiers have been activated and the government has already provided 126 million Yuan in aide to six provinces in the south slammed by the unexpected winter blast. But is enough being done? And what else can be done to ensure that the effects of natural disasters like the one in southern China are minimized in the future?
“Ni hao, you're listening to People In the Know, your window into the world around you, online at www.crienglish.com here on China Radio International. In this edition of the show, we'll be talking about the southern China s
now and ice storm. So let's get started.
First, let's get a Chinese perspective of how well the ice and snow storm in southern China is being handled from a logistical point of view. For this we're joined on the line by Professor Peng Xizhe, Dean of the School of Social Development and Public Policy at Fudan University in Shanghai.
(Dialogue with Peng)
And after a short break, we'll talk about the broader view of disaster management.”
“Ni hao, you're listening to People In the Know, your window into the world around you, online at www.crienglish.com here on China Radio International. I'm Paul James in Beijing. In this edition of the show, we're talking about the massive winter storm that has ravaged southern China. For a broader look at disaster management, we're joined on the line now by Mr. Aloysius Rego and Ms. Jiang Lingling, both with the Asian Disaster Preparedness Center in Thailand.
(Dialogue with Jiang and Rego)
And with that we close out this edition of People In the Know, online at www.crienglish.com here on China Radio International. Though it may seem small consolation now for the thousands who remain stranded because of th
e storm, it's important to remember that as long as patience prevails, you will get home. Questions or comments for us can be sent to crieng@crifm.com. For Executive Director Wang Lei and Producers Yang Jingjie and Xu Yang, I'm Paul James in Beijing. Take care.”
14. What style does this passage according to?
A. 说明文 B. 议论文 C. 描写文 D. 新闻报道
15. What’s the main idea of this article?
A. Tell the stories about the snow storm in the southern part of China
B. Tell us some facts about the people in the disaster.
C. What have been done or will be done to rescue the people in the disaster.
D. Let’s know the measures about the disaster.
16. How many people died from the snow disaster before this report?
A. more than 30 B. more than 24 C. many D. 50
答案与解析:
14. D. 通读全文,很显然,这是一篇新闻报道。
15. C. 文章第一段最后两句说明了报道的主要内容。
16. B. 文章第一句话就说明了,at least two dozen至少24人。
E
Vienna-In spite of Iraq’s decision to stop oil deliveries, the 11- nation Organization of Petroleum Exporting Countries(OPEC)will not increase production to make up the shortfall, ministers decided Tuesday in Vienna.
The 11 oil ministers decided to meet again on July 3 to discuss the effects of the Iraq temporary stop. The organization’s president, Charkid Kheria of Algeria, said after the meeting that stocks were high and prices were stable, so quota increases were not necessary.
The E.U. Commission has expressed concern about Iraq’s output stop. A speaker said OPEC had to take all possible measures to keep or lower the oil price.
Saudi Arabia’s Oil Minister Ali Al-Nuaimi had earlier said there would not be any shortfall of oil in the market. The organization had already taken steps to fill the gap, he said. OPEC Secretary General Ali Rodriguez added that the period of Iraq’s output stop was not known, so other exporters were
not going to lift quotas yet. If the market was destabilized (使……动摇), a suitable response could be made.
Iraq on Monday stopped shipments of crude oil to protest against the U.N. Security Council’s decision to extend the oil-for-food programme by only a month, instead of the normal six-month renewal. Just before the Vienna meeting, oil prices had gone up, with a barrel of OPEC crude oil selling for 27.05 dollars, up from 26.81 dollars last Friday. North sea oil was at 29.26 dollars Monday evening.
OPEC wants the oil price to stay within a margin of 22 to 28 dollars and achieved that with cuts in January and March that reduced 2.5 million barrels per day off quotas(配额).
17. Iraq made the decision to stop oil deliveries because ___________.
A. oil price is too low in international market.
B. The U.N. Secretary Council has decided to shorten the time of extension of the oil-for-food programme
C. Many oil wells were destroyed during the war in the late 1980s
D. It couldn’t get enough money to develop its economy
18. The attitude the E.U. Commission took towards Iraq’s output stop is
________.
A. active B. concerned C. cold D. surprised
19. The 11 oil ministers decided to meet on July 3 so that _________.
A. they can persuade Iraq to continue oil production
B. they can have a talk with the U.N. Security Council
C. they can have a discussion about the effects of Iraq’s temporary output stop
D. they can make up their minds to increase oil production
20. The main idea of the passage is ________.
A. the oil prices in the world were stable though Iraq has stopped oil deliveries
B. OPEC has controlled the oil price to stay within a margin of 22 to 28 dollars
C. OPEC will not increase oil production to make up the shortfall that caused by Iraq
D. Oil is connected with people’s daily life
答案与解析:
这是一篇新闻报道,文章看似难,但设题并不难做,对于这样的题型,我们可以先看题,再采取查读的方式做题,然后再返回读文章印证答案。
17. B. 由文章后数第二段第一句可知。
18. B. 由文章第三段可知。
19. C. 文章第二段第一句说明。
20. C. 文章开头就点明了OPEC对伊拉克暂停供油的态度,下文又进行了分述。
08年高考英语阅读理解预测题(三)
A
China news, Beijing, Feb. 9 – Housing price in China has always aroused heated discussions among property developers and ordinary Chinese. To many property developers and local government officials, housing price in China is still low compared with many developed countries. However, the average housing price in the United States is only 8,000 yuan per square meter, while in China, it is even higher than in the United States. This shows that there are some bubbles(泡沫) in Chinese real estate market, the International Financ
e News reported.
Although the average price of residential houses in the United States, after converted to Renminbi, is about 8,000 yuan per square meter, the houses in US are not sold in terms of building area, as most Chinese property developers do when they sell their houses. If US property developers sell their houses according to the building area, then the housing price will be even lower than 8,000 yuan per square meter. In most big Chinese cities, such as Beijing, Shanghai, and Shenzhen, houses are sold at a price even higher than those in the US.
The high housing sales price in large cities in China proves that Chinese real estate market does have some bubbles. Moreover, Chinese houses can not be compared with houses in US in terms of building quality, environment and supporting facilities. Furthermore, it should be noted that American people’s average income is several dozen times higher than that of Chinese people. How can the Chinese afford to buy a house which is even more expensive than that sold in US?
At the beginning of 2007, Chinese government issued a set of policies that aimed to benefit the public. Now in order to reduce the high housing prices, the government can regulate(控制) the real estate market by raising tax on property industry and controlling the release of loans and lands to property developers. At the same time, the government should allow people to build more houses through various fund-raising channels, such as funds collecte
d from buyers or raised by working units. By applying these multiple means, it is expected that the high housing prices can be lowered.
56. What is the average housing price per square meter in China?
A. 8000 yuan B. 10000 yuan C. 7000 yuan D. It’s not mentioned here
57. Which of the following does NOT support the idea that the average housing price in China is even higher than in the United States?
A. Chinese houses can not be compared with houses in US in terms of building quality, environment and supporting facilities.
B. American people’s average income is several dozen times higher than that of Chinese people.
C. The houses in US are not sold in terms of building area, as most Chinese property developers do when they sell their houses.
D. There are more people who need houses in China.
58. What is the main idea of this passage?
A. The housing price in China is so high that the government should do something useful to prevent it.
B. There are some bubbles in Chinese real estate market
C. The average housing price in China is even higher than in the United States
D. Chinese government issued a set of policies that aimed to benefit the public.
59. How many measures are mentioned in the last paragraph in order to reduce the high housing prices?
A. Four B. Three C. Five D. Two
参与解析:
56. D. 文章提到了美国每均每平米的房价,也说到了中国的房价比美国还要高,但并没说中国的平均房价是多少。
57. D. 文章说到了美国的售房方式、房屋质量、美国的人均收入与中国对比,都说明中国的房价相对于中国的人均收入来说太高了,说明房市存在泡沫。
58. A. 前三段说明了中国的房价高,房市存在泡沫,后一段作者例举了可以采取的措施来抑制房产泡沫。只有A项点明了这两个方面的意思。
59. B. 最后一段作者提到了增加税收、减少对建筑商的贷款和土地征用量、允许人民以多种融资渠道建房,从三个方面进行了列举。
It's time to be water efficient!
As populations increase across Australia and the rest of the world, demand for water will also increase. If we don’t reduce each individual’s demand for water (both directly and through embodied water) the water situation will become dire.
It is obvious that we cannot increase demands for water much more without detrimental(有害的) effects to the environment, society and the economy.
It’s all too easy to blame someone else for the water situation –“if 70% of water is used for agriculture then that’s what we should target” – but it’s not that easy. We all depend on the food and resources that agriculture provides, and while there are definitely opportunities to increase water efficiency on the farm, the solution will take more than that.
We each share responsibility for the sustainable management of our water resources, which means using less water at home, in the workplace, at school, on holidays, on the farm, … everyone, everywhere, every time.
It's time to become water efficient! This involves reassessing our relationship with water, and learning to use it more sparingly. On the most basic level, it requires a behavioural change, and assigning a value to water that truly reflects its worth.
We can also unlock economic benefits of being water efficient. There are many real world examples given in the case studies on this site.
Everybody has a responsibility to save water, if future generations are to enjoy a similar standard of living to the one we enjoy now. In fact, many of the impacts associated with water use are likely to have an effect on our own lives!
www.savewater.com.au has been designed to help you respond to the challenge to become water efficient. It acts as a central repository for relevant information and further advice, so that you can actually achieve significant savings. It also showcases those companies with products that will assist you in your goal.
60. Can you infer where this passage is from?
A. newspaper B. TV programme C. Radio broadcast D. Internet
61. What can we do to save water?
A. find more water resources
B. use less water everywhere, every time
C. realize the importance of saving water
D. unlock economic benefits of being water efficient
62. What is not the reason to save water?
A. There are more and more people in the world.
B. The water resources are limited.
C. Agriculture needs more water.
D. The water is very important for us.
63. What is the main idea of this passage?
A. Water is very important for the human.
B. Everybody has a responsibility to save water.
C. It's time to be water efficient.
D. Let’s save water for our future generations.
参与解析:
60. D. 文章后数第三段提到“在这个网站上有许多真实的世界研究案例”。
61. B. 文章中间说到我们每个人都有责任节约用水,无论何时何地,要减少用水。
62. C. 文章说到农业用水量大,没有办法减少,我们的食物要靠农业来提供;但并没有说农业用水在不断增加。
63. C. 文章中两次提到 “It's time to be water efficient”也分析了节水的原因和重要性,又提供了可供参考的有价值的网站。
C
Beijing's broadened ban on smoking in public places took effect Thursday, adding force to the effort to hold a smoke-free Olympics.
The new rules extend existing anti-smoking regulations to more places, including fitness centers, cultural relic sites, offices, meeting rooms, dining halls, toilets and lifts. Restaurants, Internet cafes, parks, and waiting halls at airports, railway stations and coach stations are required to set up smoking areas. Hotels will have to offer smoke-free rooms or floors, but the regulations do not specify a proportion.
However, some restaurant owners have complained that it would be difficult to have a separate smoking room as required by the new regulations. \"We plan to issue specific rules to solve this problem as soon as possible,\" Rao Yingsheng, vice-director of the Beijing Committee for Patriotic Public Health Campaign, was quoted by the Beijing News as saying Thursday. He said s
mall restaurants without a separate room should set aside at least 70 percent of their area for non-smokers. He also said customers and restaurant owners would be asked for their thoughts on the new rule.
Local authorities dispatched about 100,000 inspectors to make sure the ban was being enforced Thursday. Everyone has the right to dissuade people from smoking in public places, Liu Zejun, who works for the Beijing committee, said. \"Citizens are encouraged to expose those who refuse to obey the rule by calling the free telephone line 12320,\" Liu said.
People caught smoking in forbidden areas will be fined 10 yuan ($1.40), while enterprises and institutions that violate(违反) the ban will face fines of between 1,000 yuan and 5,000 yuan. Smoking was forbidden in hospitals, kindergartens, schools, museums, sports venues and other places before the new regulations took effect. From Oct 1 last year, the city also banned smoking in its 66,000 cabs, and imposed fines of 100 yuan to 200 yuan on drivers caught smoking in taxis.
China has pledged a cigarette-free, green Olympics. This year's event will be the first non-smoking Olympic Games since the Framework Convention on Tobacco Control (FCTC), of which China is a signatory(签名人), went into effect in 2005.
. The passage mainly tells us _____.
A. There will be more places where smoking is forbidden.
B. More people should give up smoking.
C. Broadened ban on smoking in public places took effect in order to set up a non-smoking Olympic Games.
D. Those who smoke at public places will be fined.
65. Smoking is _____ at airports, railway stations or coach stations etc.
A. forbidden B. allowed
C. allowed at it’s smoking areas D. we don’t know
66. Which of the following is Not true according to the passage?
A. Hotels will have to offer smoke-free rooms.
B. Smoking is not allowed in most restaurants.
C. 12320 is a free telephone line to expose those who smoke at public places.
D. People caught smoking in forbidden areas will be fined.
67. If a taxi driver smokes in his cab, he will probably be fined _____ .
A. 10 yuan B. 50 yuan C. 120 yuan D. 1000 yuan
参与解析:
. C. 见本文开头。
65. C. 文章第二段提到了一些地方应当建立吸烟的场所,那么在这些地方的非吸烟场所,肯定是不准吸烟的。
66. B. 文章第三段提到了在一些饭店单设吸烟的房间有困难,可见在饭店是准许吸烟的,但必须是在特定的地方。
67. C. 文章后数第二段说到被抓到吸烟的出租车司机会被罚100到200元之间。
D
The snow has paralysed(使瘫痪) transport in China during the country’s most important vacation period, the celebration of the Chinese New Year. Not only have transport delays hindered personal trips, but they have also slowed the delivery of fresh produce to markets. Consequently, in Zhengzhou, the capital city of the Henan province, tomato prices have doubled, and the cost of 47 other vegetables has increased by 36%, as reported by local media at the end of January.
According to an inside PR source, “wholesalers in Beijing were quoted as saying that only about 20% of the usual fresh vegetable supplies were reaching the city.” As an Asian country with a diet based on fresh produce, the shortage of vegetables and the rise in prices is not only affecting fresh food producers, but also the final consumers.
In terms of production, this is the worst snow disaster to hit China in the last 50 years, affecting a total of 9.4 million hectares of farmland in the country, according to a report published on 4 February 2008 by Feng Tao of Xinhua News, at the Chinese government website. Most of the crops devastated(毁坏)by the frost are located in the middle and lower reaches of the Yangtze River, the traditional natural border between North and South China.
Chen Xiwen, Director of the Office of the Central Leading Group on Rural Work, pointed out at the end of last week that “the blizzard disaster in the south has had a severe impact on winter crops, and the impact on fresh vegetables could be catastrophic in certain areas”, as stated in the Xinhua News report.
The Chinese government has been quick to take extreme measures. The Chinese Ministry of Agriculture (MOA) has sent 13 teams of experts to 8 of the areas most seriously affected by the harsh weather. The aim of this initiative is to provide farmers with technical assistance to minimize their losses.
68. From this passage, we can know that the snow happened _____ .
A. During the Spring Festival
B. In the coldest days of the winter
C. In the North of China.
D. It’s not mentioned here.
69. What’s the meaning of the underlined word in paragraph four?
A. worst B. snowstorm C. cold weather D. biggest
70. This passage mainly tells us _____ .
A. The snow in the south of China caused many problems.
B. The effect of the snow in the south of China on the fresh food
C. The snow in the south of China slowed the delivery of fresh produce to markets.
D. The Chinese government has taken extreme measures to help the suffered farmers.
71. The Chinese Ministry of Agriculture (MOA) has sent 13 teams of experts to 8 of the areas to _____ .
A. help the farmers plant crops
B. give money to the farmers
C. give directions to the farmers with their technic.
D. deliver crops for the farmers.
参与解析:
68. A. 第一段开头提到时间是在庆祝新年期间。
69. B. 本文开头就提到大雪对人们产生的影响,可以看出发生的是雪灾。
70. B. 文章分析了大雪对农产品如蔬菜、水果的影响,C、D只提了其中的一个方面,不全面。
71. C. 最后一段最后一句说到派人的目的是提供技术帮助,与C项意思一致。
E
Once the 2008 Olympic Games finishes, the drums and trumpets(喇叭) of the competitions would also stop. But would the city remain as lively as it would be after this world event? Investment sustainability and high demand are two highly invaluable economic concepts(概念) that can be looked at in order to ensure post-Olympics flourish, or perhaps, an even better future for
Beijingers.
Naturally, an economic downturn occurs in an Olympic host city once the major event finishes. Renmin University Professor Jin Yuanpu noted that a global event like this would put Beijing into a position of large importance in the international stage. But after this event, who would use the heavily-funded equipment and public and private investments left in the city? Various economists argued that a meltdown (彻底垮台) is highly unlikely. Jonathan Anderson, UBS Asia economist, suggested that the negative effects of the end of Beijing Olympics 2008 on the entire country aren’t important compared to previous host cities. China is such a huge economy that the conclusion of the Olympics games is the same as an ant-bite on a dragon.
But what about post-Olympics Beijing? Retired Headmaster of Peking University, Li Yining, noted that a long-term civil demand growth and an popular desire by companies to adopt careful financial management decisions can lead to continued investment growth. Even though demand in some departments of the economy would drop in the short-run, creativity, practicality and innovation(创新) would be the key factors that would continually enhance the city's image and flourish long after the Olympics in the city has ended.
So what's next for Beijing after the Olympics? Well, it's business as usual...
72. Which one of the followings is the author’s idea?
A. Beijing’s economy will have a downturn after the 2008 Olympic Games.
B. The 2008 Olympic Games have no effects on Beijing’s economy.
C. Beijing’s economy will go on as usual.
D. Beijing’s economy will go worse after the 2008 Olympic Games.
73. What’s the Jin Yuanpu idea about Beijing’s economy after the 2008 Olympic Games according to the passage?
A. to have a downturn
B. to develop as usual
C. to develop more rapidly
D. all of the above
74. Why did Jonathan Anderson believe that the negative effects of the end of Beijing Olympics 2008 on the entire country aren’t important?
A. The negative effects are small.
B. The Chinese government has many measures to take.
C. The Chinese economy has developed at a certain level so that the negative effects can’t affect it too much.
D. Jonathan Anderson liked China very much so he didn’t want China to go worse.
75. Choose a best title for this passage.
A. Beijing After the Olympics
B. The negative effects of the end of Beijing Olympics
C. Can Beijing get through the difficult period after the 2008 Olympic Games
D. Beijing’s economy after the 2008 Olympic Games
参与解析:
72. C. 文章最后点明了作者同意的观点,北京的经济会照样发展,不会受到很大的冲击。
73. A. 文章第二段前半部分提到他担心大的对奥运会的投入,在会后没有其他的用途,会造成很大的损失,可以推测出他的观点。
74. C. 文章第二段最后说到他认为中国是一个经济大国,奥运会的负面影响就像蚂蚁
咬到龙身上,不会有什么感觉。
75. D. 文章主要讲了专家对奥运会后北京及全国经济发展的看法。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容